Antreprenorii ONG-isti

By March 7, 2009 articole No Comments

Antreprenorii se nasc in ONG-urile studentesti. Este o observatie pe care am facut-o si pe care o consider din ce in ce mai valoroasa. Cand gandesc asta, atrag atentia, in primul rand, asupra faptului ca, odata prinsi de ideea de a se implica in diverse actiuni voluntare, tinerii ies din valea comoditatii, iar acesta este un principiu al drumului spre antreprenoriat.

De aici incepand, pe masura ce iau parte la indeplinirea anumitor misiuni, tinerii isi dezvolta un simt pragmatic si un spirit antreprenorial. Initiativa pe care acestia o au este o conditie esentiala in realizarea schimbarilor pe care le fac, in a naste valori, precum si in a identifica si fructifica oportunitatile. ONG-ul le ofera tinerilor cadrul perfect pentru a experimenta si pentru a-si forma comportamente care ii vor aseza pe directia antreprenoriatului.

Daca scoala ne invata sa ne conformam, sa rezolvam punctual sarcini si sa facem bine ceea ce facem, transformandu-ne in buni executanti, ONG-ul poate fi considerat drept o scoala de atitudini si comportamente de lideri. Diversitatea situatiilor create si indrazneala pe care o au ii ajuta pe acesti tineri sa iasa din zona de confort si sa devina competitivi. Spiritul competitiv este inca o premisa pentru a deveni antreprenor. Este in firea omeneasca sa ne gasim scuze pentru ceea ce nu indraznim sa facem sau pentru ceea ce ni se pare prea complicat. Avem ideea, ne dorim sa ii dam curs, dar lipseste actiunea. Ne este mult mai accesibil sa urmam calea batatorita, sa intram intr-o rutina a rezolvarii situatiilor decat sa probam idei si metode noi?

In felul acesta nu producem schimbarea in noi, cu atat mai putin in jurul nostru. Aceasta este etapa in care ne aflam in valea comoditatii. De aceea am asociat mai sus iesirea din aceasta vale a comoditatii cu pasirea spre antreprenoriat. In fond, ceea ce invata tinerii ONG-isti se refera la inlaturarea temerilor care ne blocheaza capacitatea de a actiona si la acceptarea, ca pe o provocare, a lucrurilor dificil de realizat. Este o viziune constructiva, care, odata ce este adoptata, genereaza schimbari pozitive.

silvie

About silvie

Sunt Psiholog organizational, Coach autorizat Academy of Executive Coaching & Formator autorizat CNFPA. Am dezvoltat experienta si competente specifice psihologiei umane in context organizational prin activitati de Recrutare si Selectie, Consiliere Profesionala, Coaching, Training, Evaluari psihologice.

Vrei mai multe informatii? Contacteaza-ma si voi incerca sa iti raspund cat mai repede informatii contact